Козуначени топчета


Великден отмина и заедно с това цялата суматоха около приготвянето/купуването на козунаци, курабии, яйца и агнешко. Всяка година се заричам да приготвям по-малко и понякога наистина успявам.



Обикновено с останалия козунак приготвям Пудинг с козунак или Козуначени филийки, но тази година реших да се доверя на друга рецепта. Докато при горните две рецепти се използва само козунак в днешната рецепта може да се добавят и курабии.


Пропорциите са по-скоро ориентировъчни и могат да се променят малко ако има нужда. В рецептата не съм използвала допълнително захар, но може да се добави към сметаната при разбиването и.

В част от сместа добавих какао и канела и съответно в сместа за овалване. Ако желаете може да добавите ром или друга есенция по ваш избор.

ПРОДУКТИ:

250мл течна сметана
ванилия
500гр смес от изсъхнал козунак и курабии
1/3ч.ч. накълцани орехи
50гр разтопено масло
какао - по желание
канела - по желание

за овалване:

смлени орехи, кокосови стърготини, разтопен шоколад или шоколадови пръчици



ПРИГОТВЯНЕ:

1. Разбийте сметаната и ванилията на пухкав крем.

2. Натрошете козунака и курабиите на трохи- много лесно става ако използвате кухненски робот. Добавете разтопеното масло и накълцаните орехи. Разбъркайте добре.

3. Смесете разбитата сметана със сухата смес. Разбъркайте много добре и оформете топчета с големината на малък орех.

4. Оваляйте топчетата и оставете в хладилник за поне 2 часа да стегнат.

Да ви е сладко!



Коментари